Kenevir (Cannabis sativa L.) Yağının Eczacılık ve Kozmetik Açısından Değerlendirilmesi

Proje no. 21371 · Durum: Kapanmış · 2019

Özet

Kenevir (Cannabis sativa L.), tarihin ilk zamanlarından beri tıp alanında kullanılmakta olan bir bitki olmuştur. Günümüzde içeriğinde bulundurduğu bir çok bileşen aydınlatılmıştır ve eczacılık, kozmetik, gıda alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Cannabinaceae familyasına ait olan bu bitkinin tohumundan elde edilen yağ, içeriğindeki zengin yağ asidi ve esansiyel aminoasit içerikleri (yüksek miktarda arginin ve glutamik asit) nedeniyle bir çok alanda popülaritesi gittikçe artan bir üründür. İçeriğinde bulunan en yüksek miktardaki yağ asitleri linoleik asit ve ? -linolenik asittir ve 3:1 oranında bulunurlar . Ancak bu bileşenler yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmadığı için yağ eldesinin soğuk pres yöntemi ile yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Kontaminasyon olmadığı şartlarda yağ içeriğinde THC barındırmadığı için, yağın psikoaktif etkileri yoktur. İçeriğinde en yüksek miktarlarda bulunan bileşenler ise; cannabidiol, mirsen, ß- karyofilen, ß-sitosterol, ?-tokoferoldür. Bu bileşenlerin bir çok kanıtlanmış farmakolojik etkileri vardır. Kannabidiol maddesi, cilt üzerindeki kannabinoid reseptörleri üzerine etkileri keşfedildiğinden dolayı, bir çok kozmetik preparatta yer almaya başlamıştır. Cilt bariyeri fonksiyonlarında iyileşme, enflamatuar yanıtı hafifletme, kaşıntı ve kızarıklık giderilmesi gibi olumlu etkileri vardır. BAP projesi (TLP-2019-21371 numaralı) kapsamında, çeşitli yağ örnekleri ve laboratuvarda soxhlet ekstraksiyonu ile elde ettiğimiz yağ örneği üzerinde refraksiyon indisi, relatif yoğunluk, asitlik indisi ve peroksit değeri tayini çalışmaları yapılmıştır. Elde ettiğimiz yağların verimi ve diğer tayinlerden elde edilen sonuçlar, daha önceden elde edilen kenevir yağı değerleri ile karşılaştırılarak, tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler; Kenevir ; Cannabis sativa ; Kenevir tohumu yağı ; Kozmetik ; Tıbbi kullanım

Detay görüntüle